Imatran kaupunginosa

Imatran kaupunginosa liitettiin Viipuriin vuonna 1924. Asutusta tällä alueella oli jo 1800-luvun alussa ja kaupunginosan läpi kulkivat maantiet Imatralle ja Heinjoelle. Imatran kaupunginosassa sijaitsi Papulan vuori, jonne perustettiin puisto 1880-luvulla. Ensimmäinen rakennelma tehtiin vuonna 1888, jolloin sinne rakennettiin puinen näkötorni. Sen korvasi 1900-luvun alussa rakennettu teräksinen 15 metrin korkuinen näkötorni, jota kutsuttiin Pilipuuksi. Papulan puistoon rakennettiin vuonna 1892 vesitorni, jossa oli myös näkötorni ja vuonna 1908 ravintolapaviljonki.

Papulan kunnalliskoti otettiin käyttöön vuonna 1890. Vuosisadan loppuun mennessä kunnalliskodin tontille oli valmistunut viisi-kuusi rakennusta. Vuonna 1918 kunnalliskodissa oli 460 asukasta ja tilojen käytyä ahtaiksi, osa heistä siirrettiin vuonna 1924 Maaskolan uuteen kunnalliskotiin. Lisäksi Imatran kaupunginosassa sijaitsi Viipurin kaupungin pienten lasten vastaanottokoti, Papulan urheilukenttä, T:mi Autotyön korjaamo, Armeijakunnan taistelukoulu Markovillassa, Kaksoissaaren Telakka ja Huvikallion kesäteatteri.

Huusniemen puistossa oli kahdeksanreikäinen golfrata, kaksi tenniskenttää ja saunarakennus. Rantalaiturilta pääsi moottoriveneellä kaupungin keskustaan. Puiston kivetyltä rantapenkereeltä voi seurata Saimaan kanavaliikenteen matkustajalaivoja.

Korttelit